Een escape room is een activiteit waarbij je opgesloten wordt in een ruimte. Aan de hand van puzzels en raadsels zul je een uitweg moeten zien te vinden binnen de gestelde speeltijd.
Lees meer op de website van Escape Rooms Nederland →
(Deze site van Online Boswachters staat helemaal los van deze challenge)
Vragen over de deelname
Iedere groep verzorgt zelf de locatie van zijn eigen escape room. Als je de beschikking hebt over een ruimte die je een aantal maanden mag gebruiken, bijv. een leegstaande schuur, zolder of kamer, dan is dat een goede optie. Lukt dat niet, dan is het ook een prima optie om de escape room zo ontwerpen/inrichten dat deze demontabel of mobiel is. Hou er dan wel rekening mee dat je de ruimte binnen aanzienlijke tijd op moet kunnen bouwen en af moet kunnen breken. Hier kun je met de puzzels rekening mee houden.
De ruimte hoeft niet groot te zijn, zolang er maar een team van max. 10 personen in past.
Als je een goed verhaal hebt, waarbij je gebruik maakt van ‘denkbeeldige grenzen’ zou het zelfs in de openbare ruimte kunnen. (Zie ook “Moeten we spelers écht opsluiten in een afgesloten ruimte?”) Hou wél rekening met het feit dat de speelavonden in de winter worden gehouden!
Er zijn geen inschrijfkosten voor de deelname. Het enige dat we vragen is dat je zelf het materiaal voor je eigen escape room regelt/bekostigt en dat je je eigen vervoer regelt. De hoogte van de kosten heb je dus grotendeels zelf in de hand!
Tip: overleg vooraf goed met elkaar hoe jullie het regelen met eventuele onkosten. Wordt dit betaald uit de kas? Worden de kosten verdeeld? In dat laatste geval, wie betalen er mee en wat is het maximum besteedbare bedrag?
Ja dat moet.
Nee, dit hoeft niet. Aangezien het team een wisselende samenstelling mag hebben (zie ook Teamsamenstelling) heeft dit geen nut. We willen wel graag de naam van één contactpersoon weten.
Het aantal teamleden dat een andere escape room kan spelen is per keer maximaal 10.
Maar je complete team (ontwerpers, bouwers, spelers en Escape Masters) mag gerust uit meer personen bestaan. Je kunt dan niet allemaal deelnemen aan elke speelavond bij elk ander team, maar als je dit eerlijk verdeeld dan zou het geen probleem moeten zijn.
Er is dus geen maximum aantal teamleden. Bedenk wel: hoe meer teamleden, hoe beter je met elkaar moet afstemmen wie wat doet en wie op welke speelavond ‘mag’ spelen. Een team mag elke andere escape room één keer spelen.
Ja, dat mag.
Als jouw scoutinggroep een team heeft met voldoende leden die wel willen helpen met het bouwen van de escape room, dan kun je vragen of je je bij dat team mag aansluiten, op de voorwaarde dat je niet hoeft te helpen met bouwen. De bouwende teamleden zullen misschien toch niet op iedere speelavond aanwezig kunnen zijn, dus dan is er (soms) plek voor een extra speler. Als je teamleden dat geen probleem vinden, dan vinden wij dat ook geen probleem.
Bij deze Escape Room Challenge gaat het niet zozeer om wie er wint. Het gaat vooral om de uitdaging en de lol van het bedenken, het opbouwen en het speelplezier.
Jullie Escape Master noteert wel voor elk spelend team de eindtijd en – indien van toepassing – het aantal hints dat ze nodig hadden. Dit zal na afloop (als alle uitslagen verzameld zijn) op deze website worden gepubliceerd.
Originaliteitsprijs
Wel zal er een originaliteitsprijs (in de vorm van een leuk aandenken) worden uitgereikt aan het team dat de mooist uitgewerkte escape room weet neer te zetten. Bijv. met een geweldig verhaal, een mooi uitgewerkt thema of op een originele locatie. Ieder team krijgt na afloop de mogelijkheid om te stemmen welke room ze het leukst/origineelst vonden. Creativiteit en originaliteit worden dus beloond!
In principe is de challenge bedoeld voor Scouting-leden. Maar als een niet-scout ook graag een keer mee wil doen, dan kunnen we dat zien als een ‘kijkopkomst’ 😉 Het is niet de bedoeling dat er teams meedoen waarvan geen enkele speler lid is van Scouting.
Als iemand uit je groep een beperking heeft, bijv. slechtziend, slechthorend, epilepsie, rolstoelafhankelijk o.i.d., geef dit dan even door bij het aanmelden. Dan gaan we overleggen in hoeverre de andere teams hier rekening mee kunnen houden bij het ontwerpen van hun room.
We gaan er van uit dat ieder team z’n best doet om binnen 6 maanden een functionele escape room in te richten. We zullen af en toe navragen of jullie op schema liggen. Als blijkt dat het niet gaat lukken om het op tijd af te ronden, of als een team door omstandigheden af moet zien van verdere deelname, dan horen we dit graag zo vroeg mogelijk. Dat zou erg jammer zijn, maar zolang het speelschema nog niet bekend is gemaakt, is het niet zo’n groot probleem.
Wanneer het speelschema al wel bekend is, dan wordt het wat lastiger als een team zich terugtrekt. We zullen dan samen naar een oplossing moeten zoeken.
Dit is de eerste keer dat de Escape Room Challenge wordt georganiseerd. Het hele concept zit dus nog in de testfase. We willen niet te groot beginnen. We hebben gekozen voor een maximum van 10 teams, om het nog een beetje overzichtelijk te houden. Met meer teams wordt het erg lastig om een goed speelschema op te stellen dat voor alle groepen geschikt is.
De Teylersgroep heeft een aantal bevriende Scoutinggroepen uit de regio Twente uitgedaagd om mee te doen aan deze challenge. Heeft jouw groep geen uitnodiging ontvangen en wil je wel graag meedoen als het in de toekomst nog een keer wordt georganiseerd? Stuur dan even een berichtje via het contactformulier en dan nemen we contact met je op zodra we een nieuwe challenge starten. I.v.m. het maximum aantal teams kunnen we niet garanderen dat er plek is.
Vragen over het ontwerpen & bouwen
- De Escape Room moet geschikt zijn voor een groep van 5 t/m 10 personen.
- Het moet goed mogelijk zijn om binnen maximaal 60 minuten te ‘ontsnappen’. Het mag dus ook 30 of 45 minuten zijn, dat is zelfs beter, want dan kunnen we makkelijker meerdere teams op één dag of avond te plannen (denk ook aan telkens opnieuw opbouwen/instellen/opruimen etc).
- De ruimte moet veilig zijn! Dus niet té donker, geen gevaarlijke voorwerpen, geen gammele constructies, geen onveilige elektrische apparaten etc. Ook moet er een nooduitgang zijn. Dit kan de ‘einddeur’ zijn maar dan moet het slot wel in no-time m.b.v. de Escape Master geopend kunnen worden in geval van nood.
- Fysieke kracht moet geen vereiste zijn om ’te ontsnappen’
- De ruimte moet goed toegankelijk zijn. Als jullie locatie (in de winter) lastig te bereiken is met de auto, als de ruimte niet overdekt is of alleen via een trap te bereiken is, als er geen sanitair aanwezig is of als er andere ‘obstakels’ zijn, geef het dan even door!
Dat mag, als je daar de mogelijkheid voor hebt.
Nee, dat hoeft niet. Tenzij je voor de originaliteitsprijs gaat: dan is een goed uitgewerkt thema wel een pré.
Dit is wel de originele gedachte achter een escape room. Maar als dit op jullie locatie erg lastig is, dan mag je het ook op een alternatieve manier oplossen. Bijv. met denkbeeldige grenzen (touwen/linten/doeken/netten) waar spelers niet voorbij mogen. Het gaat uiteindelijk om de puzzels, de raadsels en het verhaal. Als daarvoor een beetje verbeeldingsvermogen nodig is van de spelers, dan moeten ze gewoon braaf meespelen!
Overige vragen
Dat mag. Het zou fijn zijn als je op z’n minst herkenbaar bent als ‘scout’. Dat kan zijn in de vorm van een Scouting-uniform, of alleen een Scoutingdas of andere kledij met het scouting-logo erop.
Dat zou natuurlijk jammer zijn, maar de speelavond gaat er wel gewoon om door. We kunnen het speelschema niet telkens aanpassen als er één of meerdere teamleden verhinderd zijn (het wordt al lastig genoeg om het speelschema zo goed en praktisch mogelijk uit te werken).
Zolang je speelteam uit minimaal 5 personen bestaat is het geen enkel probleem. Als het nodig is, kun je iemand anders vragen om voor jou in de plaats te gaan, zodat het team alsnog uit minimaal 5 personen bestaat.
Je kunt met je team dus ook prima in afwisselende samenstelling de andere escape rooms bezoeken, zolang er minimaal één persoon van de originele teambezetting aanwezig is. Het gaat vooral om de lol en niet om de winst (zie ook Teamsamenstelling).
Of het de challenge definitief doorgaat hangt af van het aantal aanmeldingen. We hopen dat er positief gereageerd zal worden op de uitnodigingen. Als er onvoldoende animo blijkt te zijn, kan het zijn dat we de hele challenge moeten uitstellen of annuleren. Misschien dat we het dan later nog een keer opnieuw proberen. We laten dit z.s.m. weten.
Dat is nog niet zeker. We gaan eerst kijken hoe deze eerste challenge verloopt. Als iedereen enthousiast is dan zou het kunnen zijn dat er in de toekomst vaker een Escape Room Challenge wordt georganiseerd.
Lijkt het jou leuk om de volgende Escape Room Challenge te organiseren? Eventueel met andere groepen? Laat dit dan even weten via het contactformulier .
Dat mag. De Escape Room Challenge is niet opgezet als commercieel project. Je mag het concept gerust ‘jatten’ en indien gewenst aanpassen 😉 Als je bijvoorbeeld in een andere regio woont, kun je dit ook prima met groepen jouw regio organiseren.
We zouden het wel leuk vinden als je ons hiervan op de hoogte stelt! Als je hier vragen over hebt, mag je gerust contact opnemen.
Staat je vraag hier niet tussen?
Stel je vraag via het contactformulier en we proberen je vraag z.s.m. te beantwoorden.